Culvert Construction Update

Culvert Construction Has Been Delayed on the North side of Brock St. W because of low-level soil and water contamination.

Testing for environmental contamination is part of large construction projects such as this one. The Township had sampled soils and water prior to the start of the project to help predict if there were contaminants present.

Initial sampling of the groundwater below the excavation site detected traces of contaminants. We don’t expect these contaminants to pose a risk to residents or those working at the site. Remediation of the groundwater will be done as part of the de-watering process. A processing container resembling a railway car will be used to filter out contaminants prior to the water being placed back in the Brook. This work is being done as per Environmental Regulations.

The Township anticipated soil contamination in the excavation area based on anecdotal evidence and history of the site. Soil samples were tested every 3 meters along both sides of the excavation when well points were drilled for dewatering.

This testing revealed presence of soil contamination in specific areas. A subsequent

Health and Safety report was then required before workers could begin excavating the site. The Township received this report on July 4 th .

This report specifies the types of contaminants as well as any protective measures that may be required for workers. The contaminants are hydrocarbon-related, likely from a gas station formerly on the site.
Soil contaminants will be excavated during the culvert installation process in accordance with to regulations set by the Ministry of the Environment.

The delay on the South side of Brock St. W is related to modifications of our engineering designs.

In order to minimize the vibration, disruption and noise, and to reduce/minimize any risks to the adjacent buildings, the Township and its Engineering and Construction partners have elected to modify the culvert dimensions and construction process. Our engineering partners have redesigned the culvert to make it narrower, yet still convey the required amount of water as per the design criteria. Having a slightly narrower culvert minimizes the disruption to the adjacent building during the installation of the shoring system.